Vergeten vragen

Haan, Roelf

  • 30 dagen bedenktijd
  • €2,95 verzendkosten. Boven de €29 gratis verzending.
  • Betaal veilig met iDeal
  • Met je aankoop steun je de missie van Stichting De Fakkel
  • Vragen? Mail naar verkoop@fakkel.nl
Verwachte levertijd: 1-3 werkdagen

22,95

Beschrijving

De economische wetenschap lijkt zich meer bezig te houden met haar eigen denkmodellen dan met het economisch welzijn van mensen. Dient de economie eigenlijk de mens of is de mens ondergeschikt aan de economie zoals die nu eenmaal functioneert?Vergeten vragen gaat te rade bij twee niet-economen die over de economische actualiteit veel te zeggen hebben door de manier waarop zij de wereld zien en zich daarin een houding bepalen.

Aan het begin van de moderne tijd is het de theoloog Johannes Calvijn (1509-1564), die stelde dat alle mensenin de economie wederzijds van elkaar afhankelijk zijn. Dat heeft invloed op keuzen in het dagelijkse leven.

En in de volstrekt nieuwe wereld van vandaag maakt de socioloog Jacques Ellul (1912-1994) ons bewust van de ingrijpende technische en maatschappelijke veranderingen die zich sinds een eeuw in versneld tempo voordoen. Die hebben tot gevolg dat de economische theorie in belangrijke mate verouderd is.

Tegenover de problemen van deze tijd kan het denken conform het systeem niet meer de enige richting bepalen. Wanneer de gangbare economische logica wordt overstegen, openen zich nieuwe mogelijkheden voor denken en doen.’Het appel dat van dit boek uitgaat dient dringend gehoor te vinden.’Rinse Reeling Brouwer’Dit boeiende boek van Roelf Haan geeft een zeer inzichtelijke introductie in het sociaaleconomisch denken van Calvijn en is toch beknopt en daardoor heel toegankelijk. Het beklemtoont dat de manier waarop Calvijn vanuit Bijbels licht naar de economie van zijn dagen keek nog steeds heel leerzaam is.’Johan Graafland’Dit boek is een broodnodige correctie op de christelijke kapitalistische mythologie van vandaag en gaat prachtig samen met wat Ellul schreef over geld en economie.’David Gill (USA)’Dit lees lekker en bied waardevolle perspektiewe op Calvyn se teologie en die im¬pli¬kasies daarvan vir die ekonomie – ook in die 21ste eeu.’Chris Jones (Zuid-Afrika)Dr. Roelf Haan is econoom. Van 1985 tot 1997 was hij algemeen directeur van de IKON in Hilversum.Hij doceerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de theologische opleiding ISEDET in Buenos Aires, Argentinië. Als beleidsambtenaar werkte hij bij het Internationale Monetaire Fonds in Washington en de ministeries van financiën en buitenlandse zaken in Den Haag.

VERGETEN VRAGEN.

Recensie Kerkblad voor het Noorden.

De economische crisis is voorbij, maar er zal zeker een nieuwe crisis komen. Dat zit ingebakken in ons huidige systeem. Bovendien is het voor het grootste deel van de wereldbevolking nog altijd crisis, en ook voor veel mensen in de Westerse wereld zonder baan en perspectief. Hoofdreden is: de marktwerking wordt belangrijker geacht dan de mensheid en de menselijkheid.

Haan vraagt nadrukkelijk aandacht voor dit probleem. Daarbij gaat hij niet alleen bij de economie te rade, maar ook bij de theologie. Dat verklaart de ondertitel van zijn boek. Met de titel wil hij duidelijk maken dat onmisbare voorvragen niet worden gesteld. Ze zijn ‘vergeten’. Haan zet ze op de kaart. Hij maakt daarbij uitvoerig gebruik van de theologie van Calvijn. Hij onderstreept zijn visie ook vanuit het denken van de Franse veelzijdige geleerde Jacques Ellul (1912-1994).Calvijn? Is dat niet de man van de spreekwoordelijke zuinigheid? Is hij het ook niet die ruimte maakte voor het vragen van rente, dat het einde inluidde van het middeleeuwse renteverbod? En was hij daarmee niet een grondlegger van ons kapitalistische systeem?Door grondige bestudering van Calvijns werk is Haan tot heel andere conclusies gekomen. Hij laat zien dat Calvijn een scherpzinnig geleerde was. Hij bezat de gave om de oudtestamentische wetten voor het dagelijks leven in Israël te interpreteren met het oog op zijn eigen tijd.Calvijn noemt God de eigenaar van alles. Dat uitgangspunt moet bepalend zijn voor het verwerven en bezitten van onze eigendommen. De rijken zijn geneigd hun rijkdom toe te schrijven aan hun eigen deugdelijk financieel beleid, aldus Calvijn. Hij noemt dit echter ‘de verbeelding van de verdienste’. Keer op keer laat hij vanuit de Schriften zien dat God rijkdom geeft om daarmee de <<cursief>>armen<<einde cursief>> te dienen en zo dienaar van God te zijn.In de Bijbel vallen rijkdom en zegen niet samen. Integendeel, liefde voor rijkdom is een vorm van religie. Het is bijgeloof en bewerkstelligt vervreemding. Het is een machtig wapen van het kwaad. Objectieve rijkdom keert zich tegen de armen. Dat gebeurt vaak in overeenstemming met de burgerlijke wet. Volgens Calvijn wil dat echter niet zeggen dat ‘de rijken’ daarmee in hun recht staan tegenover God. Calvijn ziet geen bezwaar in het heffen van rente bij zakelijke transacties, maar bij armen acht hij dat uit de boze.In onze eeuw blijkt armoede – meer dan ooit – het probleem bij uitstek te zijn. Het is zeer versterkt door de marktwerking. Daarin staat de mens in dienst van het economisch systeem. Naar Gods bedoeling moet de economie echter in dienst staan van het menselijk leven. Daar is de Bijbel helder over. Calvijn had dat goed begrepen en verstond de kunst de juiste toepassing te maken.Haan pleit voor een vergelijkbare vertaalslag in onze tijd. Daarbij kunnen theologen en economen veel van Calvijn leren. En van Ellul. Maar dat vraagt dan wel bereidheid hen zonder vooroordelen te bestuderen. En om in hun lijn naar de Schriften te luisteren. Daar valt te ontdekken hoe Gods wet – liefde tot God en de naaste – in onze tijd moet worden geconcretiseerd. Niet alleen door de individuele gelovige en de gemeenschap van de gelovigen, maar ook door de beoefenaars van de politiek en de economie.

Lees het boek van Haan en trek u zijn belangrijke boodschap aan.

Amersfoort, D. Visser

 

 

 

Extra informatie

Gewicht 481 g
Auteur

Uitgever

ISBN

9789492183194

Pagina's

256

Verschijningsdatum

11-01-2016

Groepscode

12

Categorieën: ,