Kunst D.V.

  • 30 dagen bedenktijd
  • €2,95 verzendkosten. Boven de €29 gratis verzending.
  • Betaal veilig met iDeal
  • Met je aankoop steun je de missie van Stichting De Fakkel
  • Vragen? Mail naar verkoop@fakkel.nl
Verwachte levertijd: 1-3 werkdagen

29,90

Beschrijving

Kunst D.V.

De calvinistische en neocalvinistische traditie in kunstgeschiedenis, esthetica en theologie.

Over Calvijn, calvinisme en vooral calvinisme en kunst wordt nogal eens minachtend gedaan. Is dat terecht of spelen hier onkunde en vooroordelen een rol? Over die vraag gaat dit boek. Het gaat over de ups en downs van de calvinistische traditie in de omgang met de beeldende kunst. Daarbij komen kunsthistorici, filosofen, esthetici en theologen van calvinistische en neocalvinistische signatuur aan het woord.

De meeste aandacht krijgt de necalvinistische traditie. Die is met Abraham Kuyper in Nederland begonnen en verder uitgewerkt door de filosoof Herman Dooyeweerd en kunsthistoricus Hans Rookmaker. De verdere ontwikkeling vond vooral onder wetenschappers in Noord-Amerika plaats. Dit boek beoogt het gedachtegoed van al deze denkers voor het eerst bijeen te brengen en deels voor Nederland te ontsluiten.

Deze bundel laat zien dat de door Johannes Calvijn geïnspireerde traditie grote kunst heeft opgeleverd, al gaat dat niet op voor alle plaatsen en tijden. Voorop staat hierbij dat kunst als goede scheppingsgave aan de mens ter ontplooiing werd geschonken. Dit heeft niet alleen tot kunst met Bijbelse of religieuze thema’s geleid, maar ook tot werken die zich bezighouden met de alledaagse werkelijkheid in al zijn facetten.

Deze breedte in thematiek zien we niet alleen terug in de kunst zelf, maar ook in de calvinistische kunstbeschouwing. Er komt dan ook een diversiteit aan onderwerpen aan de orde: een christelijke positiebepaling binnen de kunstgeschiedenis als vak, de ideeënwereld van de moderne kunst, de waarde van abstracte kunst, de belangrijke plaats van de verbeelding, de inbedding van de kunst in het sociale leven in tegenstelling tot kunst als onderwerp van verheven contemplatie, aanpassing van de sociale en economische structuur van de westerse maatschappij om de kloof tussen kunst en publiek te slechten, de lichamelijke kant van de esthetische ervaring, de plaats van schoonheid, kunst en religie en theologie en kunst.

Extra informatie

Uitgever

ISBN

9789463690706

Pagina's

448

Verschijningsdatum

30-04-2020

Groepscode

55

Categorieën: ,