Top 10 – Nederlandse gospel


Nederlandse Gospel is een goede boodschap van eigen bodem

Nederlandse Gospel is een muziekgenre binnen de christelijke muziek. Gospel is het Engelse woord voor evangelie en heeft dezelfde betekenis als het Griekse evangelie, namelijk ‘goed nieuws’ of ‘blijde boodschap’.

Gospelmuziek heeft zijn oorsprong in de zuidelijke staten van Amerika. Daar in de katoenvelden werd de zwarte religieuze muziek sterk beïnvloed door de ritmische muziek van de slaven uit Afrika en door de manier van geloven door blanken. Een veelbezongen thema is dan ook leven na de dood, vaak aangeduid als ‘het oversteken van de rivier de Jordaan’.

Black Gospel en White Gospel

Inmiddels wordt er onderscheid gemaakt in de Gospel en is er ‘zwarte’ en ‘blanke’ gospelmuziek. Zo kan de ‘Black Gospel’ traditioneel zijn, bestaande uit grote koren met solisten uit de zwarte kerken, maar ook hedendaags, verwant aan de muziek die ook terug te horen is op ‘zwarte’ radiostations.

De ‘White Gospel’ kan weer onderverdeeld worden meerderecategorieën, zoals ‘Southern Gospel’, met invloeden van de  countrymuziek. Dit wordt vaak gebracht door een mannelijk kwartet of juist door inspirerende kerkmuziek dat vaak wordt gezongen door koren en de christelijke – vaak populaire -muziek van deze tijd.

Top 10 samengesteld door Groot Nieuws Radio

Zo bestaat er ook Nederlandse Gospel, wat bestaat uit bovengenoemde genres en tegelijkertijd prachtig gezongen in eigen taal. Dat is precies de muziek, waar hier een Top 10 lijst van is samengesteld door Groot Nieuws Radio. In één oogopslag zien welke de besteverkochte Gospel is van eigen bodem.

 

Bron: Wikipedia