Afscheid van een engel

IJmker, Janne

  • 30 dagen bedenktijd
  • €2,95 verzendkosten. Boven de €29 gratis verzending.
  • Betaal veilig met iDeal
  • Met je aankoop steun je de missie van Stichting De Fakkel
  • Vragen? Mail naar verkoop@fakkel.nl
Verwachte levertijd: 1-3 werkdagen

17,50

Beschrijving

Recensie Kerkblad van het Noorden

Deze roman volgt op het boek Achtendertig nachten. In Achtendertig nachten wordt het verhaal verteld van Elsjen Roelofs die haar man heeft vergiftigd. Je leest hoe zij tot haar daad is gekomen en volgt haar tot aan de dag van de terechtstelling. Toen ik dat boek las was ik opgelucht dat deze gruwelijke terechtstelling niet werd beschreven. Deze tweede roman begint na een paar bladzijden met de beschrijving van de terechtstelling en daarmee is gelijk de donkere, zware toon gezet die in het hele boek voelbaar blijft.

Afscheid van een engel beschrijft de innerlijke worsteling van Roelf, die aan het ziekbed zit van zijn stiefzoon. Deze is zwaargewond uit de Napoleontische oorlog teruggekeerd naar huis. Toen Roelf en Mechteld trouwden bleek zij al zwanger te zijn, maar niet van hem. Het kind heeft vanaf de eerste huwelijksnacht tussen hen ingestaan. Voor zijn stiefzoon heeft Roelf geen liefde kunnen opbrengen.

We leren de hoofdpersoon, Roelf Bartelds, kennen als het jongetje van zes jaar dat achterblijft bij zijn grootouders van vaders kant, nadat zijn moeder, Elsjen Roelofs, zijn vader heeft vermoord. Het boek is geschreven in de vorm van een dagboek. Daarin vertelt Roelf openhartig over alles wat hij heeft meegemaakt. Hoe hij zijn moeder verloor, maar toch steeds ontmoette, omdat ze als een engel aan hem verscheen. Na een heftige periode verlaat hij zijn familie en sluit zich aan bij een groep rondtrekkende schavuiten. Daar ontspoort hij totaal en is medeplichtig aan overvallen en verkrachting. Een heftig leven dat ogenschijnlijk tot rust komt na het huwelijk met Mechteld.

Dit is een punt waarin het verhaal ongeloofwaardig is. De eerste huwelijksdag en -nacht worden beschreven als gaat het om twee wat preutse, keurige mensen, terwijl ze beiden een losbandig leven hebben geleid.

Hij overdenkt alles wat hij heeft mee gemaakt, terwijl hij zit bij het bed van zijn stiefzoon. Goed voelbaar is de onmacht tot praten, tot communicatie. Daardoor wordt alles zwaar. Ook toen Roelf nog een kleine jongen was bleven de belangrijke dingen voor hem onuitgesproken.

We lezen ook hoe de stiefzoon brieven schrijft aan zijn ouders in de tijd dat hij vecht in het leger van Napoleon. Door die brieven krijgen we een kijkje in de veldslagen onder Napoleon, de verschrikkingen van de oorlog komen dichtbij. We zien dat de pijn van de stiefzoon dezelfde is als die van de stiefvader. Thema’s die aan de orde komen zijn: schuld, berouw, boete en vergeving. Het dagboek wordt geschreven in de week voor Pasen. De hoofdstukindeling verwijst daarnaar, het laatste hoofdstuk is getiteld: verrijzenis, waarin de hoop op herstel doorklinkt. Knap hoe de schrijfster de thema’s tot één verhaal weet samen te voegen. Het is geschreven in een mooie stijl, waarin het dagelijks bestaan in Drenthe eind achttiende eeuw tot leven komt. Ook stemt het je tot nadenken. Dat belangrijke zaken die niet worden uitgesproken verwoestend zijn in relaties. Voor mij was het niet een boek om in één adem uit te lezen, vanwege de zware sfeer, maar wel een boek dat ik steeds weer oppakte om verder te lezen. Een boek dat je niet gauw vergeet.

Feanwâlden                                                     A. Steensma-Mens

Extra informatie

Auteur

Uitgever

ISBN

9789082229325

Pagina's

312

Verschijningsdatum

23-09-2015

Groepscode

74

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Afscheid van een engel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *